[email protected]
Bize Yazın!
Bize Yazın!
Granit, bileşiminde % 10 – 40 arasında kuvars % 30 – 60 arasında alkali feldispat, % 35 kadar mika ve %10 - 35 arasında koyu renkli mineral bulunduran açık renkli, asidik bileşimli derinlik kayaçlarına denir. Ticari anlamda ise granit, hemen her bileşimde derinlik kayacını içine alan çok geniş bir kayaç grubu için kullanılmaktadır.
Granitler, ihtiva ettikleri minerallerin karakterlerine göre gruplara ayrılırlar. Tanelerin büyüklüğü, her granitte farklıdır. Renkleri ise feldispatınkine göre isim alır, fakat kuvars hornblend ve mika miktarı fazla olduğu takdirde, renge tesir ederler; beyaz, açık gri, koyu gri, pembe, kırmızı ve zeytin yeşili gibi adlar alır.Granit, piyasada kırma taş mıcır ve blok taş olmak üzere iki biçimde harcanmaktadır. Kırma taş yapımında granitin çok bariz özelliklerinin olması aranmaz ve şirketçiliği daha kolaydır. Blok taş üretilecek granitlerde ise kayacın yapısal özellikleri önemlidir.
Granit, volkanik taştır ve yerkabuğunun diplerinde ergiyen mağmanın, milyonlarca sene de ağır bir biçimde kristalize olması, zelzele, aşınmalar neticesinde yeryüzüne çıkmasıdır. Granit ana mineralleri, kuartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir. Tercih edilmesinin en önemli özellikleri:
• Ultraviole ışınlardan etkilenip renk atmazlar, doku ve rengini her zaman gözetirler, cinsli hava şartına son derece dayanıklıdırlar.
• Granit ısılara ve çizilmelere karşı oldukça yüksek derecede dayanıklıdırlar. Granit mutfak tezgâhı üzerinde rahatlıkla ekmek kesilebilir, sebze de doğranır.
• Granit tüm taşlar içinde en sert ve en mukavemetli olanlarıdır.
• Granit periyodik bakımlar gerektirmez, pakliği arap sabunu ile dahi ovarak yapılabilir ve ilk günkü gibi tekerrür kullanıma hazır gidişata kazanç.
• Granit; öbür taşlarla ve seramikle mukayese ettiğinde üzerindeki cilayı çok daha uzun vakit gözetebilir.